Ambachtelijke zeep

Als mensen horen dat ik op ambachtelijke wijze zeep maak, is in minstens de helft van de gevallen de vervolgvraag: "Hoe doe je dat dan?" In de toekomst wil ik hier op deze pagina misschien wat uitgebreide informatie over geven, maar voor nu eerst een iets kortere uitleg.

Zeep maak je met behulp van twee ingredienten die iedereen zo kan kopen in supermarkt en drogist: vetten of olieen, en natriumhydroxide. Natriumhydroxide is een sterke base, en als je het oplost in water valt het uiteen in een natrium-ion en een hydroxide-ion. In vetten en olie zitten voornamelijk triglyceriden, verbindingen van glycerol met drie vetzuurmoleculen.

Als je nu een natronloog-oplossing (ander woord voor opgeloste natriumhydroxide) aan olie en/of gesmolten vetten toevoegt krijg je een chemische reactie. Ten eerste worden de triglyceriden afgebroken in hun onderdelen, en vervolgens reageren de natrium-ionen met de vetzuren, en vormen een natriumzout van het vetzuur. Dat klinkt ingewikkeld, maar dit is in feite de zeep. Bovendien reageren de hydroxide-ionen met de glycerol, en vormen glycerine. Kortom: we hebben nu zeep en glycerine gemaakt, uit vet en natriumhydroxide! Wonderlijk toch? En dat allemaal in je eigen keuken!

In de basis is zeep maken dus niet veel meer dan natronloog aan vet toevoegen. Het wordt ingewikkelder doordat je wel goed moet uitrekenen hoeveel natriumhydroxide je bij het vet moet doen, en je goed na moet denken over de veiligheid. (DUS NIET EXPERIMENTEREN VOOR JE WEET WAAR JE MEE BEZIG BENT! Natriumhydroxide is gevaarlijk spul!) Het wordt leuker doordat je er geurtjes en kleurtjes en andere lekkere dingen aan toe kan voegen, en doordat je met behulp van mallen allerlei leuke vormen kan maken. Het wordt spannender doordat je je recept zodanig kan proberen aan te passen dat de zeep precies wordt zoals jij het wilt! Maar echt ingewikkeld: nee.

Denk je nu: dat wil ik ook!? Hier een aantal ideeen om je op weg te helpen:
*The Soap Maker's Companion - Susan Miller Cavitch, boek met heel veel achtergrondinformatie, bv. via Bol.com te koop.
*zeep.vanderleden.com - Nederlandstalige site met informatie over zeepmaken, en toegang tot het forum van Nederlandse zeepmakers.
*About.com - Engelstalige site over zeepmaken, met video's.
*Google.....of een andere zoekmachine. Er zijn echt heel veel pagina's over zeepmaken te vinden. Helaas wel voornamelijk in het engels...

Meer informatie over de maker van de zeep op deze website vind je hier.

Andere links:
*The Skin Conditioner Schoonheidssalon te Barendrecht
*Stephane Calmat YouTube channel over beauty en make-up
*FreshDimez Blog over cosmetica en make-up