Veel gestelde vragen (FAQ)

Over het gebruik van de zeep:

Hebben jullie tips voor het gebruik van de zeep?
* ZOOP! maakt op ambachtelijke wijze zeep met wat extra vet om deze minder drogend te maken voor de huid. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat dit vet rans wordt (wat ook kan gebeuren met vetten in de keukenkast) is het slim de zeep tot gebruik koel, droog en donker te bewaren. Hierdoor blijven geur en kleur ook beter behouden. Probeer de zeep niet te lang te bewaren.
* In de zeep van ZOOP! zit alle van nature aanwezige glycerine nog gewoon in het eindproduct, en is daardoor wat gevoeliger voor vocht dan fabriekszeep. Houd de zeep zo droog mogelijk door het gebruik van een goed zeepbakje of rekje, in het bijzonder zeep met een hoog percentage olijfolie, die anders wat slijmerig aan kan gaan voelen.
* Ik probeer het natuurlijk te vermijden, maar om problemen te voorkomen als ik toch een pietsie ben uitgeschoten met die mooie kleurtjes: donkere washandjes gebruiken!

Is de zeep van ZOOP! veilig voor mijn huid?
Hoewel iedere nieuwe zeep in huiselijke kring getest wordt, en je deze zeep niet in handen zou hebben als ik mijn velletje er niet aan zou toevertrouwen, kan het toch zijn dat jouw huid anders reageert op deze zeep dan de mijne. Stop het gebruik van de zeep in het geval van irritatie, en gebruik het in ieder geval niet op huid van baby’s en jonge kinderen, en de zeer gevoelige en/of beschadigde huid. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet officieel gecertificeerd, en wil ook niet de indruk wekken dat ik dat wel ben. Dit is voor mij gewoon een manier om mijn hobby-zeep-berg binnen de perken te houden, certificering is helaas te kostbaar op dit moment.

Over de zeep zelf

Bij de ingredientendeclaratie staat natriumhydroxide. Is dat niet gevaarlijk spul?
Natriumhydroxide wordt in drogisten en bouwmarkten verkocht als gootsteenontstopper. Als je het oplost in water krijg je een behoorlijke warmteontwikkeling, en een sterk basische oplossing. Op dit punt is het inderdaad gevaarlijk, daarom draag ik tijdens het maken van zeep altijd stevige handschoenen, en een veiligheidsbril. Tijdens het verzepingsproces gaat het natriumhydroxide echter een chemische reactie aan met vetten. Omdat ik altijd meer vet toevoeg dan wat nodig is om volledig met het natriumhydroxide te reageren weet ik dat er in het eindproduct geen natriumhydroxide meer aanwezig is.

Er zit een wittig poeder op een van de zijkanten van mijn zeep. Wat is dat?
In het engels wordt dit 'soda-ash' genoemd, een goede vertaling heb ik nog niet echt gezien. Het is ontstaat lang niet bij elke zeep, en welke omstandigheden het bevorderen is niet echt duidelijk. Het is echter ongevaarlijk, en na een keer wassen is het meestal al van de zeep af. Vroeger sneed ik het van de zeep af, maar dan blijft er dus minder zeep over om van te genieten! Daarom doe ik dat nu alleen nog maar als het er echt heel raar uitziet, maar meestal laat ik het zitten.

Hoe wordt ZOOP!-zeep getest?
Het testen van ZOOP! zeep gaat in drie fases, die alle zeep moet doorlopen. De eerste fase is bij het snijden van de zeep na afloop van het verzepingsproces: ziet alles er uit zoals verwacht? Na een paar dagen volgt de tweede test, de zogenaamde zapp-test. Een klein stukje zeep wordt hierbij tegen de tong van de dappere test(s)ter gehouden. Als alles goed is smaakt dit naar...ja, wat denk je...zeep natuurlijk! Mocht er, bijvoorbeeld door een afweegfout, toch nog natriumhydroxide in de zeep zitten dan wordt dit onmiddelijk duidelijk door een zapp-gevoel, zoals het voelt als je een 9V-batterij tegen je tong houdt. Als de zeep voor deze test geslaagd is dan is hij in principe veilig voor gebruik. Voor de zekerheid spring ik natuurlijk zelf nog met een zeepje uit elke batch onder de douche...en als dat geen rare rode plekken of ander ongemak oplevert is de zeep volledig getest, en klaar om zijn weg naar jouw douche of bad te vinden!

Is ZOOP!-zeep getest op allergie?
Nee, ZOOP!-zeep is niet getest op allergie. Zoop wordt alleen in huiselijke kring getest, en gelukkig heb ik niet alle mogelijke allergieen die voor kunnen komen. Bij de zepen waar ik een allergenendeclaratie van kan geven (bijvoorbeeld omdat ze door de fabrikant/leverancier van de parfumolie netjes vermeld worden) zal ik dat natuurlijk ook op de website zetten.

Hoe lang kan ik ZOOP!-zeep bewaren?
Op iedere zeep staat een tenminste-houdbaar-tot (tht)-datum. Dit is de houdbaarheidsdatum van de kortst houdbare olie of vet die in de zeep verwerkt is. Over het algemeen zal de zeep echter een stuk langer dan tot de tht-datum houdbaar zijn. Lichte verkleuringen in de loop van de tijd, evenals een verlies van geur zijn normaal. Raargekleurde vlekken en een sterke ranse geur zijn tekenen dat de zeep niet goed meer is. Mocht dit heel snel nadat je de zeep gekocht hebt al optreden laat het dan even weten, dan krijg je natuurlijk gewoon een nieuwe!

Bestellen via internet

Hoe werkt het bestellen?
Als je besluit om tot bestellen over te gaan werkt dit als volgt: Op de bestelpagina vul je je gegevens in. Ik mail je daarna een bevestiging van je bestelling, en het rekeningnummer waarop je de totale kosten kunt overmaken. Nadat ik de betaling ontvangen heb, wordt de ZOOP!-zeep opgestuurd.

Hoe werkt de bezorging?
Als de zeep dun genoeg is om veilig (in bubbelplastic) via brievenbuspost verstuurd te worden is dit altijd de eerste keuze. Bij dikkere exemplaren, of een aantal zepen die tegelijkertijd besteld worden, wordt voor pakketpost gekozen. In eerste instantie kies ik voor DHL, dit is goedkoper, maar kan iets langer duren. Wil je het pakket echt zo snel mogelijk in huis hebben laat dit dan weten in het vak voor opmerkingen van het bestelformulier, dan kies ik voor TNTPost. De verzendkosten worden dan wel iets hoger.

Welke bezorgkosten worden gerekend?
De standaard bezorgkosten die op de site vermeld staan zijn 4,50 euro (
DHL pakketpost). Als je pakje goedkoper verzonden kan worden (bijvoorbeeld omdat het niet te zwaar is, en de stukken zeep ook niet te dik zijn) dan krijg je in de bevestiging van de bestelling een goedkopere prijs te zien. Mocht je van te voren al zeker willen weten of iets met de brievenbuspost verzonden kan worden, stuur dan even een mailtje.

Meer over Karen

Meer informatie over de maker van de zeep vind je hier.